4 svenska techföretag och produkter som revolutionerat

En man som håller i en iPad

Sverige har länge varit ett mycket framgångsrikt land när det kommer till teknologisk utveckling. Från livsavgörande uppfinningar såsom pacemakern till epokgörande uppfinningar som navigeringssystemet STDM, har Sverige verkligen visat var det blå skåpet ska stå.  Sverige har dessutom även visat sig vara flitiga både inom fintech och säkerhetslösningar. Här nedan tänkte vi ta upp några svenskutvecklade techföretag och techprodukter som inte bara uppskattats av det svenska folket, utan som även underlättar enorm för alla i vårt avlånga land.

1. Hövding

Den svenska Hövdingen är världens första airbag för cyklister. Produkten verkar som en cykelhjälm med undantag från att denna sitter runt halsen istället för på huvudet, samt att denna enbart aktiveras vid en krock eller annan cykelolycka.

Idéen kring airbagen växte för första gången år 2005. Det var studenterna Anna Haupt och Terese Alstin som bestämde sig för att undersökte saken. Airbaghjälmen kom redan vid det första undersöknings- och utvecklingsstadiet att få stor uppmärksamhet och redan 2006 vann tjejer tävlingen Vanture Cup för sin innovativa design. Sju år efter att tjejerna startade företaget Hövding Sverige AB kom Hövding att godkännas som säkerhetsprodukt och är idag en certifierad produkt. Sedan första lanseringen av Hövding har produkten sålt mer än 130 000 exemplar.

Hur fungerar produkten?

När en olycka sker, i form av en krock eller sammanstötning, känner Hövdingen cyklistens ovanliga rörelsemönster och löser på så vis upp sig. Det är en genomtänka och avancerade teknik som bygger upp denna säkerhetsutrustning och denna kommer att reagera på udda rörelsen och utvecklas därefter till ett livsavgörande skydd.

Det som alltså sker vid en olycka är att Hövding reagerar och en airbag aktiveras. Denna airbag kommer sedan skydda ditt huvud och fixerar nacken för att kunna ge dig absolut bästa stödet. Det hela sker genom en unik algoritm och avancerad sensorteknik.

2. BankID

BankID är en elektronisk ID-handling som gör det möjligt för oss att snabbt kunna identifiera oss på nätet och är idag svår att leva utan här i Sverige. Vi använder BankID till i stort sett allt idag, allt ifrån inloggningar till mängder av e-tjänster och online betalningar.

Det var företaget Finansiell ID-Teknik BID AB som utvecklade BankID och produkten är idag är en av Sveriges mest använda ID-handlingar. Utöver att verka som en verifikationsmetod har även BankID resulterat i mängder av nya affärsidéer inom både fintech och andra marknaden. Främst har BankID varit en angörande del för de innovativa betalningslösningarna som utvecklats på senare åt.

Även inom iGamingindustrin har BankID kommit att bli ett viktigt verktyg. Det var spelföretaget Global Gaming, som nyligen vann Deloittes tech-utmärkelse ”Sweden Technology Fast 50”, som utvecklade en unik betallösning för spelare med hjälp av BankID. Produkten kom att kallas Pay N Play och möjliggjorde direkta transaktioner till spelsajten, utan att registrering av konto. Pay N Play kom för första gången att etableras på Global Gamings spelsajt Ninja Casino och resultatet kom att bli en fullständig revolution inom iGamingtechvärlden.

3. Spotify

Att den världsledande musiktjänsten Spotify är en svensk uppfinning är det inte många som känner till. Men egentligen är det väl inte så konstigt att just Sverige skulle vara landet som utvecklade denna enorma musiktjänst. Sverige är idag ett av världens ledande inom musikbranschen och i stort sett alla stora artister runt om i världen har någon gång arbetat med en svensk producent eller låtskrivare.

Spotify Technology S.A. grundades år 2008 och är en av världens mest använda musiktjänst. Företaget använder sig av en on-demand-teknik som är anpassad för streaming. Istället för att använda sig av formatet MP3, använder Spotify det fria formatet Ogg Vorbis, en öppen programvara som leds av Xpih.org.

4. Swish

Swish är en mobilanpassade betaltjänst som gör det möjligt för dig att snabbt och smidigt kunna skicka pengar mellan olika bankkontot. Produkten utvecklades i from av ett samarbete mellan några av Sveriges största banker och syften var att förenkla pengaöverföringar mellan privatpersoner. Idag har tjänsten utvecklats till så mycket mer och verkar både för privatpersoner såväl som företag.

Hur gör man en transaktion?

För att göra en transaktion med Swish gäller det först att ladda ner applikationen och installera denna, för att sedan aktivera denna via din bank. När du har aktiverat din Swish kommer du att kunna ange det belopp som ska föras över och därefter kommer du att få ange telefonnumret, istället för bankkontonummer, till den person eller företag du önskar skicka pengar till. När du sedan angett detta kommer du att kunna godkänna din transaktion via mobilt BankID och när detta är gjort kommer pengarna omedelbart att föras över till mottagaren.

Din betalning kommer alltså att ske direkt, oavsett om du och mottagaren har olika banker. Mottagaren kommer att få ett meddelande när överföringen godkänts och dessutom kommer inga extra kostnader att dras. Det som dock är viktigt i sammanhanget är att mottagaren har ett aktiverat Swish-konto. Om denna inte har detta kommer överföringen inte kunna ske via appen.

Idag använder majoriteten av Sveriges befolkning Swish och applikationen används både flitigt av privatpersoner såväl företag. I september 2018 Swishades över 18 400 000 000 kr runt om i Sverige.