Surfplattor – dagens minidatorer?

En surfplatta är i grund och botten en tunn handdator som, precis som en smartphone, använder sig av en touchskärm som styrs med hjälp av fingrar. Skärmen är mycket större än den som används på en smartphone, vilket gör det smidigt för den som vill se på film eller använda den som en liten TV.

På en surfplatta kan man installera precis samma applikationer som på en smartphone. Skillnaden är förstås att man kan se dem i ett större format.

Det går att koppla in ett tangentbord i en surfplatta, eller till och med fästa surfplattan på ett. Dock fungerar surfplattan precis lika bra utan, så det är bara optimalt för de som inte tycker om att skriva med ett virtuellt tangentbord.

En surfplatta ska inte förväxlas med en läsplatta. Medan man kan läsa böcker på både en surfplatta och läsplatta, kan en läsplatta inte göra mycket annat (då dess syfte är att fungera som en elektronisk bok).

En surfplatta används väldigt mycket idag inom både förskole- och skolverksamheten i syfte att lära barnen enklare spel och kommunikation. Det har debatterats kring om en surfplatta verkligen är bra för barnets hälsa, men det har bevisats att de är bra för barnets förståelse för teknik. I takt med att den utvecklas så ofantligt mycket är det bra om barn får en övergripande förståelse för hur de fungerar i ung ålder. Det viktiga är att hålla användningen på en jämn nivå och använda applikationer som stimulerar hjärnan.

Det finns idag surfplattor i många olika prisklasser. Självklart betyder inte det här att den dyraste plattan är den bästa plattan, men det är inte att rekommendera att investera i de allra billigaste. Trots att det oftast inte står är dessa bättre anpassade för barn som vill spela enklare spel och kanske kolla på Youtube-klipp. De har inte så stark kapacitet och därav den billiga prislappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.