Spelkonsoler och dess utveckling

Lanseringen av Xbox One

Tekniken har kommit långt sedan lanseringen av Nintendos 8-bit – konsol under 1980 – talet. Denna konsol bidrog till tv-spelens genombrott och har sedan dess banat väg för banbrytande teknik. Flera stora teknikjättar fann fördelar med att samarbeta med de största spelutvecklarna och gjorde sina tjänster tillgängliga på deras konsoler. Är man ingen inbiten gamer kan det kännas ovärt att införskaffa en modern spelkonsol, men är det verkligen det?

TV-spelets ursprung

Till en början var TV-spelet inte mer än arkadspel med Pong i fokus. Detta pingislinkande spel gick helt enkelt ut på att skjuta tillbaka den vita pricken till dess motståndare och man förflyttade sedan sin ruta upp och ner på skärmen. Missade man pricken förlorade man spelet. Låter som ett ganska tråkigt och meningslöst spel om man jämför med dagens men det var så TV-spelen verkade på så vis fram till 80-talet då Nintendo släppte sin 8-bit – konsol. Därefter strömmade nyare och mer innovativare idéer fram och idag har utveckling gått så lång att vi kan interagera i spelen på ett sätt som aldrig tidigare gjorts.

Playstation 4 & Xbox One

Playstation och Xbox kontroller

Dagens mest populära och högteknologiska spelkonsoler är Sonys Playstation 4 och Microsofts Xbox One. Utöver spelen som går att spela på dessa konsoler, med fantastisk CGI (computer generated imagery), grafik och flerspelarfunktioner, går det att installera extremt populära applikationer såsom Youtube, HBO Nordic, Netflix, Viaplay och IGN. På Playstation går även Spotify att installera och precis som det går att göra på en PC kan man koppla den till telefonen, på så sätt att man kan byta låt utan att behöva använda handkontrollen för konsolen.

Tack vare hårdvaran på Xbox one och Playstation 4 går det att se på DVD- och Bluray – filmer via dessa konsoler. Det är till och med så att det går att se på Bluray Ultra HD – filmer via nya Xbox one S, som släpptes under förra året. Bluray Ultra HD har inte slagit igenom så stort på marknaden än då titlar som släppts fortfarande har en hög prislapp, men man kan finna att det är smart att införskaffa en Xbox one S istället för en Ultra HD – spelare då fler funktioner följer med Xbox one S. Av samma orsak är det smartare att köpa en modern spelkonsol om man använder sig av olika streaming-sajter och samtidigt tycker om att spela tv-spel. Man får flera flugor i en smäll, helt enkelt.

Det som många anser gör dessa spelkonsoler så fantastiska är spelens grafik. Aldrig tidigare har man haft möjligheten att utveckla spel som har en så skarpt grafik och dessutom en så god ljudbild. Genom att spela på dessa konsoler har spelupplevelsen för TV-spel stigit och många väljer därför idag att använda sig av just dessa konsoler för att spela sina Tv-spel på.

Surfa på nätet och ladda ner appar till konsolen

Precis som till en dator, en mobil eller surfplatta kan du även ladda ner applikationer och surfa på nätet med din konsol. Som ovan nämnt kan du hos både Playstation och Xbox finna operatörernas app-butiker där du kan ladda ner olika applikationer och sedan använda dessa på din konsol.

Man kan även nätsurfa via en konsol. Webbläsaren kanske inte är den snabbaste eller muspekaren den smidigaste, men det fungerar bra och joysticken på konsolens handkontroll fungerar utmärkt som substitut till en datormus.

Nintendos spelkonsoler

Olika nintendo karaktärer, som super maria och Link från Zelda.

En annan storslagen konsol, som vi kort nämnt här ovan, är Nintendo. Nintendo, som är främst kända för sina spektakulära spelserier Super Mario och Mario Kart, The Legend of Zelda och Donkey Kong, grundades år 1889 men som då endast arbetade med att tillverka spelkort. Det var i slutet av 1970-talet som företaget helhjärtat började satsa på TV-spel.

Två Nintendo-konsoler som har blivit mycket uppskattade och eftertraktade på marknaden är DS och Wii. Nintendo DS är en tvåskärmad bärbarkonsol som lämpade sig väl på resande fot medan Wii är en mer interaktiv konsol där handkontrollen verkar på ett mer innovativt vis än en vanlig kontroll.

Nintendo Wii kom att bli en mycket populär konsol bland barnfamiljer då kontrollen verkade mer på ett verklighetstroget vis. Här kan du köpa spel som golf, bowling och liknande sportspel och genom att använda kontrollen i ett mer rörligt läge kan du lättare styra de olika sporterna istället för att trycka på knappar. Dessutom finns här även en balansbräda som lämpar sig väl för andra typer av spel som involverar dans, snowborading och liknande.