Smarta glasögon

Smarta glasögon innehåller en inbyggd dator som ger bäraren allmän information om vad denne ser. De kopplas upp till användarens mobiltelefon så att den synkroniseras med GPS och andra viktiga funktioner, och efter det är den redo att dela med sig av information till bäraren. Smarta glasögon har ingen styrka eller skärpa överhuvudtaget så de kan inte användas som vanliga glasögon.

De smarta glasögonen har inte riktigt slagit igenom på konsumentmarknaden än, antagligen på grund av deras otroligt höga pris. Prislappen på dessa få släppta smarta glasögon ligger på runt 800 dollar, alltså ungefär 7000 svenska kronor, och det har inte övertygat särskilt många konsumenter om att de är värda att investera i.

Sökmotorjätten Google utvecklade egna smarta glasögon för några år sedan, Google Glass, men de släpptes aldrig till allmänheten på grund av negativa recensioner av testare av produkten, som sade att de inte var särskilt fina till utseendet och att funktionerna inte matchade den höga prislappen på 1500 dollar (cirka 13500 kronor). Projektet övergavs och Google har sedan dess knappt kommenterat det, så man kan inte förvänta sig en sådan release på ett bra tag, om någonsin. Kanske är det så att smarta glasögon är lite före sin tid och behöver några år till att utvecklas så att de blir mer banbrytande. Själva idén är smart som namnet, men funktionerna kanske inte är tillräckligt genomslående för att den teknikintresserade ska jubla.

Smarta glasögon bör inte förväxlas med VR – glasögon, då VR – glasögon ger bäraren en virtuell verklighet helt annorlunda från den riktiga. Dessa används främst inom spel (såsom via konsolen Playstation 4) men går att koppla till mobiltelefonen också. Till skillnad från smarta glasögon har Virtual Reality – glasögon slagit igenom stort på marknaden då det var klart från början vad deras syfte var – att underhålla bäraren. VR – glasögon är dessutom mycket billigare än smarta glasögon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.