Skydd för enheter

En iphone och en person som sätter på ett skyddsplast på denna

Smartphones, smarta klockor och surfplattor har displays, alltså skärmar, som är ömtåliga för repor, smuts och andra skador. Tappar du din enhet finns det alltid en risk att skärmen på den spricker, och det är verkligen inte trevligt, vare sig du har garantin kvar för enheten eller inte. Det är verkligen annorlunda från förr i tiden när man kunde tappa sin knapptelefon och det var mer sannolikt att golvet fick skador av den. Skämt åsido, så är skärmarna på moderna enheter verkligen inte tåliga för skador och behöver därmed mer tillsyn än äldre generationens enheter.

Skydda skärmen med skärmskydd

Så hur skyddar man skärmen på sin enhet? Man införskaffar ett skärmskydd förstås. Dessa finns i olika storlekar, tjocklekar och prisklasser, beroende på vilken enhet den är ämnad för, samt hur säkert skydd man vill ha. Skärmskydd för surfplattor är inte billiga och de kostar ofta minst ett par hundralappar. Dessa håller dock väldigt länge, förhoppningsvis under hela tiden man har den. Ju mer heltäckande skärmskydden är, desto bättre. Det finns därmed en chans att enheten klarar sig även om man skulle råka spilla något på den (såvida enheten inte är vattentät från början – men så är det bara några få smartphones som är det).

Skärmskydd för smartphones och smartwatches finns i olika tjocklekar beroende på hur mycket skydd man behöver. Med vissa billigare skydd kan det bli svårt att trycka på skärmen medan skyddet är på. Då förlorar man ju syftet med det, för meningen är att man ska kunna använda enheten normalt trots att skärmskyddet är på.

På förpackningen på vissa skärmskydd brukar det finnas en bild av en hammare som slår på skyddet. Skärmskydd är givetvis inte starka nog för att ta sådan skada så det är lite av en överdrift, men de kan ta hårda smällar och det är bättre att ha en sådan än vara utan den om olyckan skulle vara framme.

Skydda enheten mot stötar med ett fodral

Självklart är det inte bara skärmen som bör skyddar vid externa stötar eller fall utan även enhetens kropp. Att använda ett fodral är något som många rekommenderar och anledningen är att risken för att produkten repas eller spricker vid fall eller liknande olyckor.

Ett fodral ger framförallt extra stöd för mobiltelefoner – som idag ofta har en förmåga att bli hala och så vis lätt kan glida ur handen på en om man inte håller hårt om enheten. På marknaden finns idag ett flertal produkter som lämpar sig väl för mobilen. Bland annat finns det mer traditionella fodralet som man trycker på mobilens baksida och som ger ett bra grepp. Dessutom ger ett sådant fodral skydd mot eventuella fall och kan på så vis både skydda från att skärmen spricker samt skyddar mot repor på baksidan av mobilen.

Idag finns även rejäla mobilskydd som ofta lämpar sig mer för hantverksarbete, så som båtbyggare, riggare och byggarbetare. Dessa fodral placeras över hela mobilen, även glaset, och är tillverkade på så vis att vid fall skyddas hela mobilen. Dessa fodral kan även vara vattentäta och skyddar även mot regn och vatten – perfekt för den som jobbar med riggning av båtar.

Skydda enheten internt

En cyberinspirerad bild på ett lås

Självklart är inte bara enhetens yttre som måste skyddar utan även dess inre sida med all information. Idag lagrar vi mer personlig information i våra enheter än vad vi vet om och det är därför extremt viktigt att du skyddar dina enheter även internt. Det kan hända du glömmer din mobil eller surfplatta på bussen efter en stressig dag på jobbet, eller kanske du råkar glömma din smartklocka i omklädningsrummet efter ett tungt gympass, oavsett vilket så kan vem som helst snappa åt sig denna och ta del av din personliga information som finns i enheten. Men hur gör då för att skydda ens personliga innehåll i enheten?

Att ha ett startlås/öppningslås på mobioch surfplattan är självklart ett måste idag. Oavsett om det handlar om en pinkod med nummer eller touchlås spelar ingen större roll, att ha någon form att sådant lås ger ett bra skydd för enheten.

Att dessutom göra back up och annan lagringssparning bidrar även till att du, om du skulle tappa din enhet, har kvar alla minnesvärda bilder, kontakter och liknande som sedan enkelt kan överföras till en annan enhet.