Mobiltelefoner – smartphones

Teknikens utveckling har framskridit något otroligt sedan tiderna då man använde sig av de traditionella knapptelefonerna. Idag är mobiltelefoner så pass avancerade att de har bytt namn till smartphones. Det är vad de är – de är smarta telefoner.

En smartphone kan även kallas för en touchmobil eller en touchphone – detta på grund av att tangentbordet är virtuellt och ska skrivas genom att man trycker på bokstäverna på skärmen.

Den moderna smartphonen har idag en inbyggd GPS – funktion, en kamera av lika bra kvalitet som den traditionella digitalkameran, en mediaspelare, mycket inbyggt minne och tillgång till bluetooth samt trådlöst nätverk. Man brukar säga att det går att göra “allt” med en smartphone idag – detta är egentligen inte ett så osant begrepp då man faktiskt kan göra det mesta som en vanlig dator klarar av. Skillnaden är att mobilen behöver laddas oftare och att den är mycket mindre i storlek.

På en smartphone kan man välja mellan flera tusen olika applikationer att installera. Dessa applikationer är skapade av en tredje part och utökar användningsområdet av mobiltelefonen. Till exempel går det att läsa och skicka mail, lägga upp eller redigera foton, skicka videos och videochatta via Skype, läsa e-böcker och chatta med sina vänner med hjälp av dessa applikationer. De populäraste applikationerna idag är Facebook, Snapchat, Instagram och Twitter – alla förespråkar kommunikation med andra människor världen över.

Applikationer kan även innebära spel. Det går att spela många högkvalitativa spel på dagens smartphones. Något fantastiskt är att det går att spela den gamla generationens konsolspel på de mer avancerade smartphones då hårdvaran är stark nog för detta (till exempel Final fantasy 1-6 som från början släpptes till retrokonsolen Super Nintendo). Det populäraste mobilspelet måste ändå vara Pokémon go med vilken man ger sig ut i stan och i naturen för att fånga virtuella Pokémons. Trots att populariteten dalat sedan vintern kom lär det bli lika stort till sommaren igen och man lär se många nyfikna människor på stan med blicken nere i mobiltelefonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.