Hur teknik kan både hjälpa & stjälpa

Fem personer som fist-bumpar varandra över ett bord med datorer

Vi lever idag i ett samhälle där teknik och teknologi har en betydande roll. Tekniken har sedan urminnestid hjälp människor på många sätt, både fysiskt och psykiskt, och har i många fall varit en förmån för samhället. Men trots detta har teknologin även haft mindre positiva sidor, speciellt de senare högteknologiska utvecklingarna.

Teknikens fördelar och positiva egenskaper

Fem personer som fist-bumpar varandra över ett bord med datorer

Teknikens historia går hand i hand med människan historia. Vi har fått erfara storverk som förbättrad levnadsstandarden för mänskligheten och som har varit viktiga byggstenar till dagens utvecklade samhälle. Förutom att tekniken gjort så att vi idag lättare att kommunicera med andra har det heller aldrig varit lättare att sprida och ta till dig kunskap. Det är främst tack vare teknologin och den utvecklade tekniken som vi bland annat har internet och den berömda sökmotorn Google där vi dagligen kan uppdatera oss med värdsliga nyheter, men även söka efter intressant fakta och på så vis bygga upp ett eget kunskapscentrum.

Möjligheten att resa och bygga internationella kontakter

Utöver att få möjligheten att snabbt och enkelt kunna kommunicera med människor, ta del information men även kunna dela kunskap, har teknologin och tekniken även gjort det lättare för oss at resa och utforska världen. Teknologin har gjort det möjligt för att möta och förstå olika kulturen, lära oss språk och möjligheten att dela våra intressen med andra runt om i världen. Vi har fått möjligheten att bygga internationella relationer och givande kontaktnät världen över.

Teknikens nackdelar

Ensam tjej som står i en folkmassa.

Dock har tekniken även visar sig ha en mörk sida som alltmer visar sig i dagens samhälle. Förutom att tekniken har bidragit till ett försämrat klimat och miljöförstöring har denna även gjort att vi människor lever i ett mer stressrelaterat samhälle där psykisk ohälsa ökat – speciellt i utvecklade industriländer.

Sociala medier mörka baksida

Trots att sociala medier har många positiva fördelar bidrar denna även till många tragiska nackdelar. Unga och barn matas idag med sociala medier i form av falska budskap, förträngd verklighet och orimliga krav. Ett vanligt exempel på detta, och som dessvärre gett utlopp för mycket stress och psykisk ohälsa hos unga, är kroppskomplexet. Genom sociala medier, som instagram och facebook, delar unga kvinnor och män kroppsrelaterade information i form av bilder och text. Här beskriver de hur deras liv verkar och bygger upp en underskön bild av hur livet är. Ofta en sådan information felaktig och bilder har redigerats och förskönats på så vis att de ska se mer tilltalande ut för det mänskliga ögat.
Här är det inte bara betraktaren som påverkas utan även personen bakom bilderna. Många studier och artiklar har visat att sociala medier i denna form är en stor anledning till stress för unga.
Så trots att tekniken har så många positiva fördelar som bidrar till att vi har mer förståelse om världen runt om, skapar även denna teknik stress och otillfredsställelse för människan. Vi ställs inför orimliga krav som aldrig kommer att levas upp till och vi straffar oss själva på grund av de. Men allt handlar om balans, såklart. Genom att vara medveten om hur tekniken påverkar oss kan vi undvika att falla för fällorna och istället njuta av vad utvecklingen har att erbjuda.

Vi har blivit ett konsumentsamhälle

Köp den senaste iPhones, köp en ny bil, köp produkter du aldrig kommer att använda eller ha nytta av – bara för att du kan. Idag lever vi i ett konsumentsamhälle där vi hela tiden uppmuntras att köpa och äga de allra senaste produkterna på marknaden. Det finns ett ordspråk som följer ”Låt inte dina saker äga dig.” Det uttrycket vill förmedla är att du inte vill låta dina saker äta upp dig och idag är det tyvärr lätt hänt. Man värderar produkter högre än välbefinnandet.
Idag konsumerar vi mer än någonsin. Vi äger mer saker än vad vi behöver. Och detta skapat självklart en stress och bidrar till att många idag känner sig låsta. Att det för många även anses vara en prestige att äga den senaste modellen av en iPhone, eller ha en onödigt dyr tavla ståendes på hallgolvet, gör även att en viss press ökar bland människor och man anser sig själv mindre värd om man inte äger alla dessa produkter.