Dagens teknologi – avancerad som bara den

Teknologi, olika kugghjul med teknikska loggor

Det är ingen hemlighet att tekniken tar över världen mer och mer. Med alla otroliga smartphones som klarar av det mesta som en vanlig dator klarar av. Surfplattor som är som mindre laptops och kan bäras med överallt, med smartwatches som mäter varenda steg du tar samtidigt som du kan ringa samtal med den, och med mediaspelare som sätts i örat. Det har gjorts fantastiska framsteg inom teknologin och idag har man tillgång till teknik som man inte ens kunnat drömma om för tjugo år sedan. Lägg på hur många enheter idag som kan kopplas trådlöst till varandra så man även kan underlätta sina liv avsevärt utan alla sladdar, som förr behövdes kopplas in för att de skulle fungera.

Det är inte bara prylar som utvecklats otroligt mycket – även spelkonsoler har blivit alltmer relevanta på den tekniska marknaden. De har sina, för spelmarknaden revolutionerande funktioner, såsom inbyggda Bluray-spelare, mediaspelare, en egen webbläsare, applikationsmöjligheter samt möjligheter till kommunikation med hjälp av ett simpelt headset, eller tjänsten Twitch, där man delar sina spelupplevelser med andra inbitna gamers. Idag innebär en spelkonsol så mycket mer än “bara spelande” och det är det inte många som inte spelar moderna tv-spel som inte vet.

På dessa sidor kommer du att få läsa lite om dagens högteknologiska prylar, samt vad de kan göra och vad de är bra för. Förhoppningsvis kommer du även få den alltjämt diskuterade frågan besvarad för dig själv: behöver man all denna teknologi som präglar allas liv idag? Var det bättre förr eller är det bättre såhär?

Teknologins historia och betydelse

Ett gammalt ånglokomotiv

Teknologi är kunskapen om verktyg, teknik, hantverk, organisationsmetoder och system samt även hur dessa används. Begreppet teknologi kommer från grekiskan och betyder konstlära.

Som nämnt betyder teknologi bland annat ”läran om tekniken” och är alltså själva forskningen och undervisningen inom tekniken. När man talar om den teknologiska historien syftar man därför ofta till teknikens historia. Teknik har historiskt sätt utvecklats som en metod för att minska behovet av psykiska och fysiska belastningar och har i stort sett förkommit så länga människan existerat och skapat. Man kan därför säga att teknikens historia är lika lång som människans historia.

Genom tekniken har människans levnadsstandard ökat och till största delen handlade det om att använda naturens resurser vid produktion och tillverkning. Några kända tekniska produkter som utvecklats genom åren och som gjort stor inverkan på den historiska utvecklingen är bland annat:

Hjulet, som tros ha uppfunnits 5500 f.Kr. i Mesopotamien, norra Kaukasus och i Centraleuropa. Hjulets historia är en lång sådan och har gjort det möjligt för oss snabbare förflytta och tillverka saker på ett mer skonsamt vis.

Boktryckarkonstens mekanism, som utvecklades på 1400-talet, har varit en av historiens viktigaste tekniska utvecklingar och gjorde det möjligt att sprida kunskap genom böcker, tidningar och andra informativa pappersprodukter på ett mer effektivt sätt.

Ångmaskinen, som utvecklades i början av 1700-talet av James Watt, kom att ersätta muskelkraften och gjorde det möjligt att börja resa smidigare.

Fotovoltaisk solenergi kom att utvecklas på 1970-talet och gjorde det möjligt för människan att utnyttja solen vid energiproduktion. Solenergi är idag en mycket viktig energikälla när det kommer till miljövänligare energialternativ och något som idag kan spritt sig runt om i världen. Intresset för solenergi har gjort att alltfler anammar forskningen och man strävar idag efter att etablera fler solkraftverk runt om i världen för att dra ner på användandet av bland annat fossila bränslen, som är en av den största källan till dagens utsläpp av växthusgaser.

Vad innebär med högteknologi?

När man talar om avancerad teknologi och högteknologi syftar man till studier och forskning kring ämnet. Denna forskning går ut på att man ser vad som är möjligt att åstadkomma inom ämnet och som vi sett har de senaste åren har forskningen gjort stora framsteg. Högteknologin och dess produkter är alltså baserade på nyare och mer avancerad teknik än vad vi tidigare stött på.

Begreppet högteknologi används idag flitigt inom marknadsföring och är något som lockar de flesta i dagens samhälle. Dessvärre används även greppet mer slarvigt när man önskar lansera en ny produkt som egentligen inte står ut bland mängden. Men betoningen på att något är nytt och utvecklad med högteknologi lockar och därför funkar dessa begrepp väl vid försäljning av produkter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.